Европейската комисия даде зелена светлина пред оценената на 2,8 млрд.

...
 Европейската комисия даде зелена светлина пред оценената на 2,8 млрд.
Коментари Харесай

ЕК разреши сделката на PPF Group за Telenor

 Европейската комисия даде зелена светлина пред оценената на 2,8 милиарда евро за придобиването на бизнеса на скандинавската телекомуникационна компания Telenor в България, Унгария, Черна гора и Сърбия от страна на холандската компания PPF Group N.V., която е следена от чешкия милиардер Петр Келнер.
Сделките са били предадени за инспекция за сходство с разпоредбите за защита на конкуренцията на 22 юни 2018 година Решението е взето малко преди да изтече крайният период за отговор - 27 юли.

Става дума по-конкретно за придобиване на цялостен надзор над " Теленор България " ЕАД, трите маджарски - Telenor Magyarország Zrt., Telenor Real Estate Hungary Zrt. и Telenor Common Operation Zrt., основаната в Черна гора Telenor d.o.o. Podgorica и сръбската Telenor d.o.o. Beograd.

Посочва се че изброените компании на Telenor работят като мобилни оператори във въпросните страни.

„ Комисията откри, че препоръчаната транзакция няма да провокира проблеми с конкуренцията. Първо, няма да се усили хоризонталното припокриване, защото активността на фирмите се прави на разнообразни територии, за което имат съответните телекомуникационни лицензи ", се споделя в известието.

Освен това Европейска комисия заключава, че няма да има проблеми и с отвесните връзки сред пазарите на едро за интернационален роуминг на мобилни и закрепени услуги, както и с продажбата на дребно за крайни консуматори на мобилни и закрепени телеком услуги в обособените страни.

Сделката бе оповествена в края на март. Договорената цена отговаря на съответствие сред цената на предприятията и EBITDA от 6,4 пъти, въз основата на резултатите за 2017 година Двете страни са се споразумели за разсрочено заплащане на част от договорната цена, като 400 млн. евро от сумата ще бъдат изплатени на четири вноски за интервал от четири години.

През 2017 година фирмите на Telenor в ЦИЕ донесоха на групата доходи от почти 11,8 милиарда норвежки крони или 9% от общите доходи на Telenor Group. Приходите преди налози, лихви, амортизации и отчисления (EBITDA) на тези компании доближиха 4,1 милиарда норвежки крони или 8% от EBITDA на групата.

Telenor работи в страните от ЦИЕ от 25 години. Компанията навлезе на унгарския пазар през 1994 г, когато закупи локалния оператор Pannon, а по-късно разшири наличието си в района като започва мобилен оператор в Черна гора през 1996 година, а през 2006 година закупи оператора Mobi 063 в Сърбия. Telenor закупи Globul в България през 2013 г
Малко преди приключването на договорката си за придобиване от страна на PPF, капиталовия фонд на Петр Келнер, Telenor България се похвали с следващ растеж на приходите, облагата и междинния доход от консуматор . Приходите на компанията възлизат на общо 175 млн. лв. за второто тримесечие на тази година, което съставлява растеж от 7,5 на 100 по отношение на същия интервал на 2017 година Печалбата преди налози и амортизации (EBITDA) за интервала също нараства - до 68 млн. лева по отношение на 63 млн. лв. преди година, което съставлява годишен растеж от 7,9%, излиза наяве от  междинния финансов доклад на компанията майка Telenor Group. По публикацията работи: Бойчо Попов
 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР